October 14, 2010

JÜRGEN VALILNICA

V tovarni Rog v Ljubljani se odpira nov, svež plac! ...
JÜRGEN VALILNICA je prostor, namenjen umetniškim projektom eksperimentalne narave mlajših avtorjev, ki v
proces postavitve vključujejo specifike prostora v dialogu s publiko.
GUIDES & RULES:
- projekt se za publiko odpre zgolj za določen čas (max 24 ur)
...- razen projekta prostor ne ponuja nikakršnih drugih elementov, če ti niso strogo povezani z vsebino ali atmosfero projekta (pijačo in wc si lahko publika prinese sama).
- način, trajanje postavitve in podiranja se dogovori v naprej.
- umetnik je avtor in logistični vodja celotne produkcije, realizacije in postprodukcije projekta, v dialogu z vpletenimi člani ekipe.
- za vsak projekt sta dodeljena najmanj dva člana ekipe; tehnični vodja in projektni svetovalec. Z zunanjimi sodelavci se poskrbi za medijsko pokritost.
- finančni del je stvar dogovora posameznih realizacij, a v osnovi je to no -budget projektni prostor.
- prostor se bo odprl jeseni 2010 za nedoločen čas

EKIPA:
Jaša (projektni svetovalec)
Luka Uršič (tehnični in logistični vodja prostora)
Tadej Vaukman (projektni svetovalec)
Primož Nemec / Ganes Pratt (zunanji sodelavec)
Matjaž Brulc (zunanji sodelavec)

Tokrat vabljeni na predstavitev projekta Mance Bajec,ki bo v sredo, 20. 10. 2010 ob 20. uri!

Manca Bajec, Drawing Containment, 2010.

»Use everything.«

Allen Rupersberg, Fifty Helpful Hints on the Art of the Everyday, 1985

Umetnost se dandanes pogosto poslužuje enostavnih, vsakdanjih predmetov, da bi jim s pomočjo preproste geste vdihnila novo obliko oziroma jih v funkcionalnem smislu reformulirala v estetski, kultivirani objekt, katerega novo poslanstvo je predvsem terjati pogled in vzbujati čustva. Kubična lesena konstrukcija Mance Bajec se brez dvoma napaja v tovrstnih konceptualnih okvirjih; ogromna skulptura, sestavljena iz množice najdenih pohištvenih elementov, ki jih vsakdo izmed nas uporablja sleherni dan, gledalca sooči s konkretnim aspektom banalne predmetnosti, tokrat povzdignjene v območje spekulativnega, nerealnega, celo sanjskega. Mančin objekt se spričo formalne inventivnosti spreminja v alegorično tvorbo, kjer je dovolj prostora za hrambo številnih malih skrivnosti gledalčeve imaginacije. Drawing Containment je »izpraznjena« prostorska lupina, ki na igriv, a sugestiven način simbolizira odsotno: vse tisto, kar ostaja zaklenjeno v takšnih in drugačnih predalih in predalčkih posameznikovega življenja.

O avtorici:

MANCA BAJEC (1982, Ljubljana) je po zaključeni mednarodni maturi dve leti študirala sociologijo kulture ter Japonologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Leta 2002 se je vpisala na beneško Akademijo lepih umetnosti, kjer je diplomirala leta 2007. Trenutno končuje podiplomski študij kiparstva na ALUO v Ljubljani. Jeseni 2010 se je vpisala na Chelsea College of Art and Design (University of Arts London), kjer opravlja magisterij iz kuratorstva. Dejavna je tudi na področju scenografije.